недеља, 21. април 2013.

Веома успешан 5. Месијеов маратон

У среду, 17. априла, организован је пети по реду Месијеов маратон помоћу опреме Виртуелног телескопа. Овај догађај је увек интересантан за љубитеље астрономије. За то вече које је почело у 20 часова по локалном времену (18 по УТ) па све до 5 ујутру следећег дана посматрано је чак 92 Месијеових објеката. Овај број свакако није мали ако се у обзир узме да укупно има 110 М објеката који спадају у овај каталог и да је догађај због лоших временских услова одложен неколико пута што је умањило број објеката који би могли да се посматрају. 

Ђанлука Маси (лево) и прозор за чет (десно)


Током вечери Ђанлука Маси нас је све упознавао са сваким од објеката које смо посматрали. Трудио се да за успомену добијемо што бољу фотографију објекaта које посматрамо и чак је за неке објекте неколико пута приказивао снимак како би сви јасно могли да виде како објекти изгледају. Сви присутни су могли да се прикључе чету и коментаришу који се објекти посматрају, дају сугестије на који наредни бојекат да се иде итд.

М27 објекат

Циљ Месијеовог маратона јесте да се за једно вече посматра што више М објеката. Да би се у томе успело посматрач мора добро да се припреми како би све објекте могао да испрати. Није довољно само познавати локацију свих објеката већ и изабрати прави редолсед њиховог посматрања, јер као што знамо Земља ротира. Због тога увек је добро кренути од објеката на западу и кретати се ка истоку. О томе је и Ђанлука причао током самог маратона.

М3 збијено звездано јато
Током Маратона више нас је снимало и редовно ажурирало своје албуме са фотографијама. На крају је у знак захвалности за истрајност и упорност да се до краја реализује маратон, Ђанлука је мени и Maco Carillo добили смо по један сат посматрачког времена за рад на опреми ове групе.

У албуму можете погледати фотографије објеката који су посматрани током овог догађаја.

Нема коментара:

Постави коментар