среда, 17. април 2013.

Нове активности Виртуелног Телескопа из Италије

Коначно је дошло боље време, облака скоро и да нема и ноћи су одличне за посматрања. Ову прилику Виртулени Телескоп (VirtualTelescope) је искористио да организује неколико занимљивих астрономских активности. Ако се добро сећате, у претходним текстовима увек је писано да су активности намењене публици широм света. То је зато што тим овог пројекта организује астрономнска дешавања путем интернета. Тако ће бити и овог пута.


Прва од активности нас очекује још вечерас, са почетком у 20 часова. Реч је о 5. Месијеовом маратону преко интернета. Током вечери др Ђанлука Маси ће посетиоце упознати са најзначајнијим М објектима које је још Месије у своје време посматрао. Биће пуно галаксија, звезданих јата и маглина занимљивих за посматрање и снимање.

Друга активност је "Ходање по Месецу" која се реализује у оквиру Међународног месеца астрономије. Ова акција ће се одржати 18. априла са почетком у 21 час по нашем времену. Цело вече биће посвећено упознавању са нашим најближим свемирским комшијом Месецом. Биће заиста занимљиво, пуно кратеа моћи ће да се посматрају и слике да се сниме.

Трећа активност биће одржана 19. априла са почетком у поноћ (00:00) часова по нашем времену. Реч је посматрању и упознавању са супрновама. Ово вече биће посвећено посматрању и упознавању астрономске публике са умирућим звездама које ће своје животе завршити експозијом супер нове и неке од њих ће постати можда црне рупе или неутронске звезде. Неке од ових супер нова су снимљене и путм опреме овог пројекта.

У сваком случају наредна три дана нас очекује заиста три занимљива и невероватна астрономска догађаја која нико не би требало пропустити. Ове догађаје можете пратити путем сајта пројекта www.astrowebtv.org. Видимо се на нету.

Нема коментара:

Постави коментар